Program vježbi po odabiru liječnika
i eksperata klasične hatha joge
Telefon/fax: (385) 01 24-30-458
Mobitel: (385) 91 51-72-883
Mobitel: (385) 91 15-06-888
email: info@myc.hr
 
 
 Traži
MEdical-Yoga facebook
UPOZORENJE O AUTORSKOM PRAVU
Korištenje i kopiranje svih naših članaka DOZVOLJENO JE, ali uz obvezan potpis:
Izvor: Medical Yoga Centar Zagreb (
www.medical-yoga.com)

JOGA JE VIŠE OD VJEŽBANJA I MEDITIRANJA

 Iz beskraja jogijske znanosti, Zapadnjaci su uglavnom više ili manje čuli samo za vježbe i meditaciju. Svoditi, međutim, jogu samo na ova dva aspekta, jednako je pogrešno kao kad bismo, recimo, za medicinu tvrdili da je znanost koja nas uči kako pravilno dati klistir i popit aspirin.
 U jednoj od temeljnih drevnih sistematizacija jogijske znanosti kaže se da joga ima osam stupnjeva kojima treba ovladati da bi se spoznala u cijelosti. Primjerice, najviši, osmi stupanj, je stanje nadsvijesti kada smo se već gotovo "sjedinili s božanskim umom" kako bi to rekli stari mudraci s Himalaja. Vježbe (asane) su treća stepenica po redu, a vježbe disanja četvrta. Tehnike koncentracije i meditacije su na šestoj i sedmoj stepenici. No, polazište svega su prve dvije temeljne stepenice - bez kojih se čitava filozofija i praksa joge ruše poput kuće na pješčanim stupovima -  a to su tzv. stadiji Yama i Niyama; pojednostavljeno rečeno: etički i moralni principi odnosa prema sebi i ljudima oko sebe.

Dobrota u okrutnom svijetu businessa

 Ilustracije radi, navedimo samo najvažnije od tih principa, zasad bez ulaženja u detalje; AHIMSA je princip apsolutnog nenasilja (riječima ili djelom) uz nesebičnu i čistu ljubav prema svim živim bićima. SATJA podrazumijeva istinoljubivost kao najviši moralni princip. BRAHMACHARIJA je zahtjev djelomičnog ili potpunog suzdržavanja od seksualnih aktivnosti. KSHANA je načelo oprosta, suzdržavanja od osvete i neprijateljstva identično kao u kršćanstvu. SHAUCHA je zahtjev za potpunom čistoćom, unutrašnjom i vanjskom. Već i površan pogled na ova iskonska moralna pravila navodi nas na pomisao o njihovom "besmislu i apsurdnosti" u uvjetima vučje  konkurencije na vjetrometini okrutnih poslovnih odnosa
 No, da li je baš tako?
 Poslovni čovjek (ili poslovna tajnica, svejedno) koji želi savršeno funkcionirati  na profesionalnom planu, mora voditi računa o svom zdravlju. Fizičkom i mentalnom podjednako. Jer, zdravlje je ona slabašna karika u lancu poslovnog uspona, koja katkada nepredvidivo i beznadno biva raskinuta i uništena. A tada se i sve ostalo sunovraćuje u bezdan propasti; planovi, posao, profit...
 - Radim 20 sati dnevno bez odmora, sve više pušim, pijem jer je to dio poslovnog kodeksa i sve se više nerviram. No isplati se. Imam firmu u usponu, bankovni konto više nego solidan, dobar automobil i nekoliko  započetih velikih poslova koji će mi tek donijeti bogatstvo. Danas mi je 56 godina. - rekao je jedan  biznisman - Razmišljam što bih trebao postaviti kao svoj slijedeći cilj?
 - Doživjeti 57. rođendan - odgovorio mu je netko.
 Ova je anegdota (premda se akteri  ne navode imenom i prezimenom) ušla u mnoge udžbenika suvremenog managementa.
 U želji da očuvaju zdravlje, danas se mnogi poslovni ljudi okreću jogi; uglavnom kao sustavu vježbi i tehnika meditacije, ne razmišljajući o ostalim njezinim aspektima,  a pogotovo ne o gore spomenutim moralnim i etičkim postulatima na kojima sve počiva. No, to je pogrešno rezoniranje. Prihvatite li jogu tek kao sustav malo suptilnije gimnastike kojem su dodane vježbe meditacije, upadate u zamku koja će sasvim sigurno prije ili kasnije rezultirati razočarenjima, kao kad bismo, recimo, čir na želucu liječili tabletama i istovremeno jeli paprena jela s ljutim feferonima. No, evo nekoliko konkretnih primjera:
PRIRODA, ŠETNJE, DRUŽENJE...sve su to aktivnosti koje savjetuje jogijsko učenje o zdravom životu (s jednog od izleta polaznika Medical Yoga Centra).

Put do zdravlja i mira

 Pretpostavimo da jogom želite riješiti problem nesanice, koji po nekim statistikama muči barem 48 posto poslovnih ljudi. Bez obzira na pravilan izbor asana, pa čak i na redovite seanse meditacije, uspjeh će izostati ukoliko je izvor problema u nesređenim međuljudskim odnosima u koje zapadate zbog svoje nagle naravi, netolerancije i sl. Tek poštivanje temeljnih jogijskih morelno-etičkih principa rezultirat će skladnim odnosima s okolinom i time definitivno riješiti i probleme anksioznosti koja je možda glavni razlog nesanice.
 Katkada je neki banalni problem probavnih tegoba nemoguće sanirati tek vježbama (pa čak ni promjenom načina prehrane) ukoliko se neko vrijeme ili trajno ne prakticiraju neke tehnike održavanja stalne savršene unutrašnje i vanjske čistoće tijela (pa tako i čistoće probavnog sustava).
 Kronična iscrpljenost ili prenadraženost neće se moći eliminirati asanama niti povećanim dozama spavanja i odmora (a najmanje povećanim dozama sedativa) u slučajevima kada se istovremeno tijelo iscrpljuje nekontroliranim rasipanjem seksualne energije čime se ozbiljno može narušiti energetska ravnoteža organizma. Tek poštivanje (makar i modificiranog) principa "brahmacharje" može riješiti problem.
 A da ne govorimo koliko je za jednog poslovnog čovjeka nužno usvojiti jedan princip kojeg u uvodu nismo spomenuli, jer zahtijeva posebnu eksplikaciju, a to je princip SAMTOSHE ili mirnog i ravnodušnog prihvaćanja svega što nam život donese,  bez očajavanja, brige i tjeskobe, ali i bez pretjeranih izljeva radosti, euforije i slavlja.
No, o tome u jednom od idućih članaka...
Autor:
Vlatko Mišković, direktor Medical Yoga Centra
Članak je objavljen u INDIGO WEB MAGAZINU
 
  Prijava