Naslovna / Najčešća pitanja

Najčešća pitanja

Početnik sam i nemam iskustva sa jogom, hoću li se uklopiti?

Naš je program metodski koncipiran tako da se novi polaznik (polaznica) može uključiti u bilo koje vrijeme, čak i u grupu koja je godinama zajedno. Vođenje vježbanja od strane voditeljice omogućava Vam da bez teškoća doslovce od prvog trenutka vježbate zajedno s ostalima (slikovito rečeno: Kad bi netko promatrao vježbanje sa strane, ne bi primijetio da je među polaznicima “jedna nova koja ništa ne zna”) jer voditelj svaku vježbu objašnjava i pokazuje kao da su svi prvi puta na satu, ispravlja pogrešne pokrete i položaje te daje zamjenske vježbe ukoliko je pokret ili položaj prezahtjevan iz bilo kojeg razloga.

Možete, dakle, bez straha doći na Vaš prvi sati i sasvim sigurno ćete već na tom prvom satu osjetiti mnoge od blagotvornih i ugodnih djelovanja joge.

Imate li stupnjeve?

Naš koncept joge nema podjele na stupnjeve, niti se polaznici dijele na početnike i napredne. Nema ni tečajeva u klasičnom smislu, dakle, vremenski ograničenog razdoblja “tečaja” nakon čega prestajete s jogom čekajući slijedeći tečaj.

Medical Yoga je koncept permanentnog vježbanja tijekom cijele godine pri čemu se u programu izmjenjuju jednostavnije i složenije vježbe, različiti ciklusi temeljnih i dodatnih vježbi itd.

Program uglavnom obuhvaća jednostavnije vježbe prilagođene našim najčešćim klijentima, a to su zaposlene žene srednjih godina i starije..

Većinu vježbi sasvim sigurno ćete moći izvesti čak i na Vašem prvom susretu s jogom. A za one ostale, složenije, uvijek važi pravilo: Radite do granice ugodnog, koliko objektivno možete.

Imam oštećenje kralješnice, smijem li raditi jogu?

Samo liječnik, temeljem pregleda i svih Vaših nalaza, može stručno i meritorno procijeniti smijete li vježbati jogu. Ono što se uvijek sa sigurnošću može reći jeste slijedeće: Ako se ne radi o nekom ozbiljnijem oštećenju kralješnice zbog kojih vam je liječnik prepisao STROGO MIROVANJE, onda vam joga može samo pomoći.

Jer, od svih djelovanja joge na zdravlje čovjeka, najizrazitije je djelovanje upravo eliminiranje bolova u leđima i kralješnici.

Postoji li ograničenje obzirom na dob i spol?

Formalno ne, ali ipak budite oprezni. Nisu, naime, toliko važne vaše godine koliko vaše opće zdravstveno stanje, vaša razgibanost, kondicija i sl.

U svakom slučaju, jedan od temeljnih principa joge jeste da si sami prilagodite intenzitet svake vježbe i da radite samo do granice ugodnog. Sve preko toga ne samo da je pogrešno i neugodno, nego nije ni zdravo. Pa bili vi stari ili mladi, svejedno.

Što treba ponijeti na vježbanje?

Za vježbanje treba imati komotnu i ugodnu odjeću, a na nogama samo čarape.

Ne trebate nositi posebne prostirke, jer ih dobijete u svakom centru, ali je OBAVEZNO (iz higijenskih razloga) ponijeti VELIKI ručnik na kojem ćete ležati. Također se preporuča barem 3 sata prije vježbanja ništa ne jesti.

Može li se za početak samo pogledati prvi sat?

Pogledati NE, ali vježbati DA.

I to bez ikakve obveze da se upišete ako Vam program ne odgovara. U našim centrima, dakle, ne možete sjediti sa strane i promatrati druge kako vježbaju, jer od toga nemate baš nikakve koristi, niti ćete čak ni približno osjetiti što je to joga.
Zato, DOĐITE I POKUŠAJTE! Taj mali napor volje i inicijative, joga će Vam vratiti čudesnom lepezom svog blagotvornog djelovanja na tijelo, duh, zdravlje i sreću…

…jer tek nakon što probate, moći ćete reći da li Vam odgovara naša joga ili ne.

Kako izgleda jedan sat grupnog vježbanja Medical Yoga programa?

U izboru svojih 140-ak vježbi (asana) i tehnika opuštanja, disanja (pranayama) i meditacije, Medical Yoga Centar orijentirao se isključivo na vježbe i seanse čija je učinkovitost potvrđena znanstvenim istraživanjima u Europi i svijetu (prvenstveno na područjima medicine i psihologije). Intenzitet sata različiti je za svakog polaznika jer stavljamo naglasak na “vježbanju koliko Vama odgovara” sistemu. No cjelokupni sat u Medical Yoga Centru mirniji je i lakši od, primjerice, Vinyasa yoge i Ashtange.

Diplomski rad direktora Vlatka Miškovića (“Zdravstveni aspekti joge kao rekreacijskog programa”), koji je bio baza za izradu Medical Yoga programa uvršten je u svjetski registar znanstvenih radova o jogi.


STRUKTURA OSNOVNOG SATA:

Sat Medical Yoga programa traje 60 minuta.
Početak sata počinje uvodnim opuštanjem od cca. 5 minuta gdje polaznici čuju teoriju joge kroz istočnjačka učenja, zapadnjačka istraživanja na području joge te samu integraciju istočnjačkog učenja i zapadnjačke medicine…ono čemu teži Medical Yoga program
Zatim kreće dio sata posvećen izvođenju asana (cca 9 asana po satu) u kojemu se pažnaj posvećuje usklađenosti daha i pokreta kao i pravilnom postavljanju tijela u svakoj asani.
Sat završava vježbama disanja (pranayama), meditacijom ili nekim lijepim mislima (cca 10 min)

Nakon svakog trećeg osnovnog sata, u program se integrira drugačiji tipovi sata: Pozdrav Suncu, Tibetanci i Medical Flow u cilju promjene dinamike satova.


Cilj programa je uklanjanje posljedica nezdravog suvremenog tempa života i tegoba povezanih s nekretanjem, stresovima, nepravilnom prehranom itd. Upravo se terminom „medical“ naglašava zdravstveno-terapijska orijentacija koncepta i distanciranje Centra od svih religijskih i mističnih primjesa.

Što je i kako je nastao Medical Yoga program?

Medical Yoga program, kao sustav rekreacijske joge s izrazitim zdravstveno-terapijskim učincima, nastao je u Japanu pažljivim odabirom zdravstveno najučinkovitijih vježbi i tehnika drevne indijske hatha joge. Oslobođen suvišnog misticizma, religijske obojenosti i bespotrebne okultnosti, program je namijenjen prvenstveno onima koji traže zdravu i ugodnu rekreaciju.

Medical Yoga Centar prilagodio je ovaj sustav našem podneblju.

Smijem li vježbati u danima mjesečnice?

Klasici joge smatraju da tijekom mjesečnog ciklusa žena treba mirovati i da u tim danima treba prekinuti s jogom. Suvremena praksa vježbanja (u rekreaciji i sportu, pa i vrhunskom sportu) pokazuju dva trenda. Po jednom, dobro je pauzirati.

Drugi trend čine sve one žene koje upravo u danima mjesečnice redovito vježbaju, uglavnom iz dva razloga:
– subjektivno se u tim danima osjećaju jako dobro (poneke sportašice čak postižu vrhunske rezultate)
– vježbanje im (posebno joga) pomaže da mjesečnice prođu bez bolova i ostalih neugodnih nuspojava.

Većina učitelja joge slažu se da i u tom pitanju treba poslušati staro pravilo joge koje glasi: “Poslušajte svoje tijelo”. Dakle, ako osjećate da biste radije mirovali, to znači da Vam tijelo signalizira potrebu odmora. Ako biste radije vježbali, vježbajte ali oprezno i bez velikog naprezanja.

Koje sve aspekte joge obuhvaća Medical Yoga program?

JEŽBE (ASANE) – Vježbe su osnova programa. Odabrane od strane liječnika, provjerene tisućgodišnjom praksom i suvremenim znanstvenim ispitivanjima, oko 140 vježbi Medical Yoga programa garantiraju postizanje savršenog zdravlja, elastičnosti, vitkosti i optimalnog funkcioniranja svih organskih sustava i organa. Prilagođene prosječnoj populaciji, ove vježbe ne iziskuju posebne fizičke predispozicije, a njihov intenzitet polaznici sami prilagođavaju svojim mogućnostima.

DODATNI SUSTAVI VJEŽBI – Tijekom sezone, polaznici se upoznaju s poznatim zdravstveno-terapijskim setovima vježbi: Pozdrav suncu i Pet Tibetanaca, Medical Flow te s brojnim varijantama temeljnih jogijskih asana.

RAZNA OPUŠTANJA NA CD-ima – opuštajuća opuštanja na CD-ima posebnost su Medical Yoge. Uz smirujuću laganu glazbu i odabrane tekstove indijskih jogija o sreći, ljubavi i duševnom miru, doživjet ćete jedno posve novo i ugodno iskustvo smirenja i blaženstva upoznajući se istovremeno s riznicom drevne istočnjačke umjetnosti postizanja duševnog mira i ravnoteže te povezivanje istočnjačkog znanja i zapadnjačke medicine.

VJEŽBE DISANJA I MEDITACIJE – Izrazito smirujućeg djelovanja, ove su vježbe izvanredna zdravstveno-terapijska dopuna programu, posebno na planu poboljšanja iskoristivosti vitalnog kapaciteta, općeg zdravlja, jačanja otpornosti, te eliminiranja stresova i napetosti. Snimljene su na CD-ima i vrlo pogodne za vježbanje kod kuće.

POJEDINAČNA (INDIVIDUALNA) PODUKA JOGE I MEDITACIJE – Temeljem zahtjeva polaznika, izrađujemo programirane ciljane setove vježbi ili seansi meditacije izravno usmjerene na uklanjanje određenih fizičkih ili psihičkih problema, a posebno na eliminiranje nervoze, nesanice, glavobolje, suviška težine, bolova u leđima i kralješnici, problema s probavom, cirkulacijom… (opširnije)

KONSULTACIJE I SAVJETI – Mogućnost izravnih konsultacija s direktorom programa,Dariom Miškovićem po svim pitanjima vezanim uz jogu, vježbe, meditaciju, zdravi život, prehranu i sl.

Podučavate li meditaciju?

U sklopu naših grupnih programa ne provode se posebni tečajevi meditacije, iako ćete naučiti neke meditativne tehnike, jer su brojne tehnike opuštanja, disanja i meditacije sastavni dio naših grupnih programa.

Kako izgleda jedan grupni sat Medical Vinyasa programa?

Program Medical Vinyasa yoge podrazumijeva dinamičan i fluidan pristup vježbanju čija je svrha unapređenje cjelokupnog zdravlja pojedinca te poboljšanje njegovih funkcionalnih sposobnosti. Vinyasa u prijevodu sa sanskrta znači „smjestiti na poseban način“, što se u kontekstu ovakvog načina vježbanja odnosi na pažljivo i svjesno upravljanje vlastitim tijelom, pokretima i disanjem.

Medical Vinyasa funkcionalna je yoga koju karakterizira holistički pristup usmjeren na poboljšanje mnogih funkcija bitnih za zdravo i kvalitetno funkcioniranje osobe kroz svakodnevni život te prevenciju raznih oboljenja današnjice. Postoje određeni obrasci koje suvremeni čovjek kroz život učestalo koristi i tako stvara mikro-disbalanse na razini tjelesnih sustava, funkcija te participacije u aktivnostima svakodnevnog i socijalnog života. Na zabavan i kreativan način, vinyasa yoga satovi se mijenjaju i prilagođavaju potrebama pojedinca, načinu života suvremenog čovjeka, dinamici grupe ili pak fokusu (funkciji), odnosno temi sata.

Primarni ciljevi ovog pristupa su:
– vratiti organizam u ravnotežu na fizičkom i psihičkom planu ukoliko postoje manji disbalansi
– održati zdrav organizam funkcionalnim i zdravim te spriječiti nastanak disbalansa i bolesti
– unaprijediti funkcioniranje organizma te ga potaknuti na dodatno korištenje vlastitih potencijala


STRUKTURA SATA:
Satovi vinyasa yoge traju 75 minuta. U uvodnom dijelu sata, koji traje oko 10 minuta, osvještavamo i zagrijavamo cijelo tijelo.
Glavni i najveći dio sata uvelike se razlikuje od klasičnog Medical Yoga pristupa, a odnosi se na dinamično, fluidno i ponekad izazovno vježbanje asana te prijelaza između pojedinih asana, popraćeno svjesnim i vođenim disanjem.
Završni dio sata posvećen je relaksaciji te vježbi disanja (pranayama) i meditacije (10-15min). Za vrijeme sata, polaznici povremeno dobivaju manualne asistencije od strane učitelja.

Program Medical Vinyasa yoge osmišlja i vodi Ana Pavlaković, na temelju dugogodišnjeg iskustva i rada u edukaciji, fizioterapiji i yogi.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete