Naslovna / Zdravstveni učinci joge / Bolne mjesečnice

Bolne mjesečnice


BOLNE MJESEČNICE, PMS..

„Bolne mjesečnice i PMS problemi su koji podjednako muče i muškarce i žene“ izjavio je u jednom intervjuu na belgijskoj televiziji psiholog Jean Marc Hippolito.

PMS i muškarci – kakve to ima veze? Pođimo ispočetka…
Statistike kažu da su bolne mjesečnice, menopauze, PMS… problemi od kojih danas pati 7 od 10 žena. A s tegobama svake žene, osim nje se suočava i – njezin muškarac .
U Hrvatskoj, prosjek pojave prve mjesečnice je 13,5 godina i od tada pa do menopauze, mnoge žene se svaki mjesec bore sa bolnim ili manje bolnim mjesečnicama. PMS je također i noćna mora svakog suvremenog muškarca. Žene su katkada u „onim danima“ toliko „neizdržive“, a da toga nisu ni svjesne (i ne treba ih kriviti ih), da dolazi do prekida veza ili čak rastave brakova.
Sasvim je sigurno da i muškarci moraju naučiti kako žena funkcionira i „zašto se ponaša kako se ponaša“ u danima mjesečnice. Htjeli muškarci to ili ne, moraju maksimalno tolerirati takvo ponašanje, jer žene u pravilu nisu krive, krivi su hormoni.

Joga u ovim slučajevima pomaže ženama da što lakše prođu kroz „one dane“, te da shvate kako mogu kontrolirati svoje hormone načinom da smire emocije, racionalno počnu razmišljati i ostanu smirenije. Isto tako, joga uvelike pomaže u smanjenju bolova bolnih mjesečnica, a samim time i smanjenju stresa, „glavne bolesti“ novog doba.

Zanimljivo je istraživanje provela grupa ginekologa iz Bostona 2007. godine. Na uzorku 214 bračnih parova ( s bračnim stažom između 2 i 18 godina) pokazali su slijedeće:
– Čak 85 % žena probleme PMS-a ocijenilo je kao vrlo neugodne i redovite
– 90 % ih je konstatiralo da im neki oblici tehnika opuštanja u velikoj mjeri redovito pomažu prebroditi kritične dane
– 72 % muškaraca priznalo je kako im je supruga u tim danima bitno lošije raspoložena, a bračni odnosi često privremeno poremećeni.
– 96 % muževa onih žena koje se bave jogom ili nekim drugim oblikom lagane tjelovježbe, slaže se da su te aktivnosti kod njihovih supruga osjetno umanjile PMS-tegobe.

 

KAKO JOGA MOŽE POMOĆI?

  • jogom dolazimo do smirenog i opuštenog stanja, što je izuzetno bitno kako bi s lakoćom prebrodili “one” dane u mjesecu
  • nepravilna prehrana i stres, također su nuspojave divljanja hormona tih dana u mjesecu, a joga pomaže da ostanete dosljedni prehrambenim navikama i kad niste “svoja”
  • jogom se uklanjaju bolne mjesečnice, koje predstavljaju 95 posto razloga zašto ste razdražljivi “tih” dana

VJEŽBAJTE SAMI!

Za sve one koji žele samostalno vježbati kod kuće Medical Yoga Centar ima pripremljene gotove setove vježbi na audio CD-ima, priručnike s pregledom svih asana kompletnog programa, te široki izbor opuštanja, disanja i meditacije.

PRODAJNI ARTIKLI


Više o tome kako joga može djelovati protiv bolnih mjesečnica pročitajte u našim člancima.

ČLANCI O KUTKU ZA ŽENE

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete

NAJČEŠĆA PITANJA

Postoje li početni i napredni stupnjevi?

Naš koncept joge nema podjele na stupnjeve, niti se polaznici dijele na početnike i napredne. Nema ni tečajeva u klasičnom smislu, dakle, vremenski ograničenog razdoblja “tečaja” nakon čega prestajete s jogom čekajući slijedeći tečaj.

Medical Yoga je koncept permanentnog vježbanja tijekom cijele godine pri čemu se u programu izmjenjuju jednostavnije i složenije vježbe, različiti ciklusi temeljnih i dodatnih vježbi itd.
Program uglavnom obuhvaća jednostavnije vježbe prilagođene našim najčešćim klijentima, a to su zaposlene žene srednjih godina i starije..

Većinu vježbi sasvim sigurno ćete moći izvesti čak i na Vašem prvom susretu s jogom. A za one ostale, složenije, uvijek važi pravilo: Radite do granice ugodnog, koliko objektivno možete

Prvi puta sam na satu joge…što kako?

ŠTO PONIJETI:
Savjetujemo ugodnu i komotnu odjeću, najbolje pamučnu trenirku, a na nogama samo tanje ili deblje čarape. U svim centrima na raspolaganju su Vam naše prostirke, ali vlastiti (veliki!) ručnik je obavezan.

KAŠNJENJE NIJE DOZVOLJENO
Vrata se zaključavaju točno u vrijeme početka sata i nije dozvoljen naknadni ulazak neovisno o razlogu kašnjenja. U centar treba doći najmanje 5-10 minuta ranije i na vrijeme se presvući te biti na prostirci prije nego voditeljica počne sat. Dolazak „u zadnjoj minuti“ te zauzimanje svoga mjesta u dvorani nakon što je sat počeo također se smatra kašnjenjem..

NEMOJTE JESTI NAJMANJE 3 SATA PRIJE VJEŽBANJA!
S punim želucem sasvim sigurno nećete doživjeti jogu u njezinom najljepšem svjetlu opuštenosti i mira, jer pun želudac onemogućava mirno disanje i polagani rad srca, a upravo to su bitni preduvjeti punog učinka vježbi.

NE BRINITE ŠTO STE “NOVI”, BRZO ĆETE SE UKLOPITI
Naš je program metodski koncipiran tako da se novi polaznici mogu uključiti u bilo koje vrijeme, a vođenje vježbanja od strane voditeljice omogućava Vam da bez teškoća doslovce od prvog trenutka vježbate zajedno s ostalima (slikovito rečeno: Kad bi netko promatrao vježbanje sa strane, ne bi primijetio da je među polaznicima “novi član koji ništa ne zna”).
Možete, dakle, bez straha doći na Vaš prvi sati i sasvim sigurno ćete već na tom prvom satu osjetiti mnoge od blagotvornih i ugodnih djelovanja joge.

NE OČEKUJTE NAPOR, INTENZITET I UMOR
Za razliku od sporta i klasične rekreacije, joga daje najbolje rezultate ako se radi, LAGANO i MIRNO, uz minimalni napor, duboko smireno disanje i usporene otkucaje srca. Svako forsiranje, naprezanje, ubrzano disanje i pojačana frekvencija srca znak su povećanog naprezanja i umanjenih učinaka vježbanja.

Kome je namijenjena naša joga?

Izvorno, Medical Yoga program koncipiran je za sve osobe, izložene suvremenom urbanom, jurećem tempu života, stresovima, brigama itd. Upravo radi toga usmjeren je na uklanjanje karakterističnih tegoba modernog doba: bolova u leđima i kralješnici, nervoze, nesanice, glavobolje, suviška težine i sl.

Opći ugođaj tijekom vježbanja je izrazito smirujući, a intenzitet umjeren, te je program idealan za osobe srednjih godina i starije, ali ga zbog izvanrednog djelovanja na opće zdravstveno stanje, osvježenje organizma, pamćenje i energiju sve više prihvaćaju mladi, posebno studenti i sportaši.

Kako ću se kao nova polaznica uklopiti u grupu?

Naš je program metodski koncipiran tako da se novi polaznik (polaznica) može uključiti u bilo koje vrijeme, čak i u grupu koja je godinama zajedno. Vođenje vježbanja od strane voditeljice omogućava Vam da bez teškoća doslovce od prvog trenutka vježbate zajedno s ostalima (slikovito rečeno: Kad bi netko promatrao vježbanje sa strane, ne bi primijetio da je među polaznicima “jedna nova koja ništa ne zna”) jer voditelj svaku vježbu objašnjava i pokazuje kao da su svi prvi puta na satu, ispravlja pogrešne pokrete i položaje te daje zamjenske vježbe ukoliko je pokret ili položaj prezahtjevan iz bilo kojeg razloga.

Možete, dakle, bez straha doći na Vaš prvi sati i sasvim sigurno ćete već na tom prvom satu osjetiti mnoge od blagotvornih i ugodnih djelovanja joge.